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UNITED STATES DEPARTMENT OF  EDUCATION 
Office for Civil Rights 

January 15, 2021 

Part 2: Questions and Answers 
Regarding the Department’s Title IX Regulations 

The Department of Education’s (Department) Office for Civil Rights (OCR), through its Outreach, 
Prevention, Education and Non-discrimination (OPEN) Center, issues the following technical 
assistance document to support institutions with meeting their obligations under the Title IX 
regulations. This is Part 2. 

The Department announced new Title IX regulations on May 6, 2020. The new regulations were 
published in the Federal Register on May 19, 2020 at 85 Fed. Reg. 30026 (codified in 34 C.F.R. Part 
106), and became effective on August 14, 2020. Many of the questions in this document are derived 
from questions posed to the OPEN Center via e-mail. This document supplements the Question and 
Answer document issued by the OPEN Center on September 4, 2020. OCR may periodically release 
additional Question and Answer documents addressing the Title IX regulations. All references and 
citations are to the official version of the Title IX regulations as published in the Federal Register 
here. 

Other than the statutory and regulatory requirements included in the document, the contents of this 
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the decision-maker who makes the determination regarding responsibility. See 34 C.F.R. § 
106.45(b)(7)(i). 

Question 2: Can a Title IX Coordinator also serve as an investigator? 

Answer 2: Yes. The Title IX regulations state in 34 C.F.R. § 106.45(b)(7)(i) that the decision-maker 
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Question 5: If a complainant reports or discloses information that puts a recipient on notice of alleged 
sexual assault, should the Title IX Coordinator sign a formal complaint?  

Answer 5: The Title IX regulations direct recipients to respond promptly to each instance of notice 
of sexual harassment (or allegations of sexual harassment) in the recipient’s education program or 
activity, against a person in the United States, by taking specific, required actions such as:  

• offering supportive measures to the complainant;
• promptly contacting the complainant to discuss the availability of supportive measures

as defined in § 106.30;
• considering the complainant’s wishes with respect to supportive measures;
• informing the complainant of the availability of supportive measures with or without the

filing of a formal complaint; and
•
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investigation is warranted, but the decision to initiate a grievance process is one that 
the Title IX Coordinator must make.  

. . . 

In order to ensure that a recipient has discretion to investigate and adjudicate 
allegations of sexual harassment even without the participation of a complainant, in 
situations where a grievance process is warranted, the final regulations leave that 
decision in the discretion of the recipient’s Title IX Coordinator. However, deciding 
that allegations warrant an investigation does not necessarily show bias or 
prejudgment of the facts for or against the complainant or respondent. The definition 
of conduct that could constitute sexual harassment, and the conditions necessitating a 
recipient’s response to sexual harassment allegations, are sufficiently clear that a Title 
IX Coordinator may determine that a fair, impartial investigation is objectively 
warranted as part of a recipient’s non-deliberately indifferent response, without 
prejudging whether alleged facts are true or not. Even where the Title IX Coordinator 
is also the investigator, the Title IX Coordinator must be trained to serve impartially, 
and the Title IX Coordinator does not lose impartiality solely due to signing a formal 
complaint on the recipient’s behalf.  

Role of the Investigator 

Question 6: Can the investigator testify
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including recommended findings or conclusions in the investigative report. However, the decision-
maker is under an independent obligation to objectively evaluate relevant evidence, and thus cannot 
simply defer to recommendations made by the investigator in the investigative report.” 

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
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not have a website, such materials must be made available upon request for inspection by members 
of the public.  

In the

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/blog/20200518.html
https://www.youtube.com/watch?v=bOprfu8Ixrg
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
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purpose of this requirement, found at 34 C.F.R. § 106.45(b)(5)(vii), is to ensure that the parties are 
prepared for a hearing or, if no hearing is required or otherwise provided, that the parties have the 
opportunity to have their views of the evidence considered by the decision-maker, the decision-maker 
will need to have the investigative report and the parties’ responses to same, prior to reaching a 
determination regarding responsibility, but the timing and manner of transmitting the investigative 
report to the decision-maker is within the recipient’s discretion. See Preamble at 30309. 

Time Frames 

Question 13: Where the Title IX regulations refer to specific time frames, how are “days” calculated? 

Answer 13: The time frames referred to in the Title IX regulations (such as the 10-day time period 
in 34 C.F.R. § 106.45(b)(5)(vi)) may be measured by calendar days, business days, school days, or 
any other reasonable method that works best with the school’s administrative operations. In the 
Preamble to the regulations, at 30188, for example, the Department states: “The Department 
appreciates the commenter’s request for clarification as to how to calculate ‘days’ with respect to 
various time frames reference-4 (e)-an 

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
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must send the investigative report to the parties and their advisors of choice (if any) with an 
opportunity for the parties to respond to the investigative report. 34 C.F.R. § 106.45(b)(5)(vii).  

The Title IX regulations do not deem the investigative report itself, or a party’s written response to 
it, as relevant evidence that a decision-maker must consider, and the decision-maker has an 
independent obligation to evaluate the relevance of available evidence, including evidence 
summarized in the investigative report, and to consider all other relevant evidence. The decision-
maker may not, however, consider evidence that the regulations preclude the decision-maker from 
considering. (For instance, the regulations preclude a recipient from using in a Title IX grievance 
process information protected by a legally recognized privilege, a party’s treatment records, or (as to 
postsecondary institutions) a party or witness’s statements, unless the party or witness has submitted 
to cross-examination. 34 C.F.R. §§ 106.45(b)(1)(x), 106.45(b)(5), 106.45(b)(6)(i).)  

Question 16: Do Title IX regulations addressing a complainant’s sexual predisposition and prior 
sexual behavior govern the inclusion of such information in the investigative report? 

Answer 16: Yes. The Title IX regulations, at 34 C.F.R. § 106.45(b)(6)(i)-(ii), state that a 
complainant’s sexual predisposition is “not relevant,” and that a complainant’s prior sexual behavior 
is “not relevant,” unless the questions or evidence meet one of two limited exceptions. The 
investigative report required under 34 C.F.R. § 106.45(b)(5)(vii) requires a summary of “relevant” 
evidence. In the Preamble at 30304, the Department explains: “. . . all evidence summarized in the 
investigative report under § 106.45(b)(5)(vii) must be ‘relevant’ such that evidence about a 
complainant’s sexual predisposition would never be included in the investigative report and evidence 
about a complainant’s prior sexual behavior would only be included if it meets one of the two narrow 
exceptions stated in § 106.45(b)(6)(i)-(ii) (deeming all questions and evidence about a complainant’s 
sexual predisposition ‘not relevant,’ and all questions and evidence about a complainant’s prior 
sexual behavior ‘not relevant’ with two limited exceptions).” 

Question 17: The Title IX regulations do not require elementary and secondary schools to hold live 
hearings, but must an elementary or secondary school allow the parties to cross-examine other parties 
and witnesses prior to the decision-maker reaching a determination regarding responsibility?  

Answer 17: The Title IX regulations, at 34 C.F.R. § 106.45(b)(6), require postsecondary institutions 
to hold a live hearing with cross-examination conducted by the parties’ advisors, while making 
hearings optional for elementary and secondary schools (and other recipients that are not 
postsecondary institutions), so long as the parties have equal opportunity to submit written, relevant 
questions for the other parties and witnesses to answer before a determination regarding 
responsibility is reached.  

Cross-Examination 

Question 18: If a 

https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf


https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
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acceptable, reasonable burden than restricting a respondent from participating on a sports team, 
holding a student government position, participating in an extracurricular activity, and so forth.” 

Appeals 

Question 22: If a complainant or respondent are no longer students, and are not attempting to 
participate in the recipient’s education programs or activities, do they still have a right to appeal 
under the Title IX regulations, or does the withdrawal terminate their right to appeal? 

Answer 22: The Title IX regulations grant complainants and respondents equal rights to appeal, and 
to participate in any filed appeal, pursuant to 34 C.F.R. § 106.45(b)(8). The regulations do not 
condition those rights on whether a complainant or respondent is enrolled or employed by the 
recipient, participating in the recipient’s education programs or activities, or otherwise has an 
affiliation or relationship to the recipient. 

Informal Resolution 

Question 23: Can a postsecondary institution 

https://sites.ed.gov/titleix/
http://www.ed.gov/ocr
http://www.ed.gov/titleix
mailto:ocr@ed.gov
mailto:OPEN@ed.gov
mailto:T9questions@ed.gov
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/complaintintro.html
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf
https://www2.ed.gov/about/offices/list/ocr/docs/202107-qa-titleix.pdf

